Počet položek: 0 0,- CZK

Nebezpečné hračky (nejen) z Číny

Při výběru hraček se mnozí rodiče řídí především cenou. V další řadě tím, jak hračka vypadá a jestli se bude jejich potomkovi líbit. Při výběru ale opomíjejí to nejpodstatnější hledisko a to: je daná hračka bezpečná? Nejnebezpečnější jsou v první řady ty nejlevnější „bezejmenné“ hračky z Číny, těm by se měl každopádně každý rodič vyhnout, pokud nechce riskovat zdraví svého dítěte nejenom bezprostředně, ale i z dlouhodobého hlediska.

Na co si tedy dát pozor při výběru hraček?

Varujícím znakem je její extrémně nízká cena, takové hračky bychom svým dětem rozhodně kupovat neměli. A jakých věcí bychom si měli všímat dále? Každá hračka musí odpovídat věku dítěte a musí mít ze zákona označení CE. CE deklaruje, že výrobek je bezpečný a byl schválen některou z evropských laboratoří. Dalšími povinnými údaji jsou identifikace výrobce nebo dovozce, název hračky, věková kategorie, pro kterou je hračka určena, a dále vysvětlení, z jakého důvodu není hračka vhodná pro nejmenší děti. Dalšími náležitostmi jsou informace v českém jazyce, ve kterém musí být i návod k použití.

Jakou hračku tedy svému dítěti vybrat?

Přednostně bychom měli vybírat hračky ze dřeva, které jsou pro děti nejvhodnější. Hlavní výhodou dřevěných hraček je jejich trvanlivost. Vydrží mnohem déle, než hračky plastové, u kterých mnohem více hrozí, že se zlomí, nebo se z nich kus odlomí a dítě se tak poraní. Navíc jsou  kvalitně opracované, mají zaoblené hrany a jsou i příjemné na dotek. Dřevěné hračky jsou tradičními hračkami už po celé generace a mnohé jsou zcela nenahraditelné – jako např. různé zatloukačky, řehtačky, dřevěné vláčky – a především dřevěné kostky. Dřevěné hračky podporují kreativitu, fantazii a pomáhají s rozvojem motoriky i u těch nejmenších. Na rozdíl od plastových hraček neobsahují ftaláty či jiné škodliviny, přesto bychom se i při výběru dřevěných hraček měli vyvarovat nákupu hračky za podezřele nízkou cenu, např. z tržnice, protože nekvalitní dřevěné hračky mohou být různě barveny a lakovány. Nízká cena sice může být lákavá, ale za hazard se zdravím vašeho dítěte to nestojí. Kvalitní dřevěné hračky poznáte jednak díky certifikaci, dalšími důležitými údaji pak jsou identifikace výrobce nebo dovozce, věková kategorie ad.

Čím by mohla hračka Vašemu dítěti ublížit?

Podle zjištění České obchodní inspekce patří k nejčastěji se vyskytujícím vadám:

  1. Možnost spolknutí malých částí.
  2. Nevhodná konstrukce – tzn. konstrukce, která může způsobit možnost udušení.
  3. Nevhodné materiály.
  4. Střižná místa a ostřiny - mezi jednotlivými částmi musí být dostatečné mezery, aby nemohlo dojít ke přiskřípnutí prstů nebo jinému podobnému zranění. Ostřiny jsou zase způsobené špatným opracováním a dítě se může při manipulaci poranit.
  5. Obsah nebezpečných látek - hračka určená pro děti nesmí obsahovat více než 0,1 % ftalátů nebo těžké kovy v nadlimitním množství.
  6. Vysoká kinetická energie střel.
  7. Zapáchající hračky - např. s vysokým obsahem uhlovodíků.

Česká obchodní inspekce po celý rok 2015 monitorovala nabídku a prodej hraček určených pro děti od 3 do 14 let a byly nedostatky zjištěny v 713 z nich (65,2 %), z toho okolo 62% tvořily především levné hračky z Číny.

Co to vlastně jsou ftaláty?

Ftaláty jsou skupinou chemických látek, které se používají pro měkčení PVC. Protože se postupně uvolňují a způsobují zdravotní problémy, nesmějí se už několik let používat v mj. obalech na potraviny. Od roku 1996 zakázáno použití ftalátových změkčovadel pro výrobu hraček pro děti do tří let. Navíc od ledna letošního roku je zakázán prodej hraček (a také předmětů pro péči o děti) s obsahem šesti nejnebezpečnějších ftalátů převyšující 0,1 %.

Čím mohou ftaláty škodit?
Ftaláty sice neohrozí zdraví vašeho dítěte okamžitě, pokud si ale s takovou hračkou bude hrát denně, může dojít k poškození jater, ledvin nebo se u něj může zvýšit riziko výskytu alergií nebo astmatu. Kromě toho některé ftaláty mohou být i rakovinotvorné.

Co dělat při podezření, že jde o nebezpečnou hračku?

V takovém případě je nejlepší hračku nekupovat a upozornit příslušný kontrolní orgán - Českou obchodní inspekci (ČOI).

ČOI na svých stránkách pravidelně upozorňuje spotřebitele, že na vnitřním trhu je v nabídce výrobek, který představuje hlavně pro dětské spotřebitele riziko ohrožení zdraví.

Dalším, tentokrát celoevropským systémem, je systém RAPEX (informační systém pro rychlou výměnu informací o nebezpečných spotřebitelských výrobcích na vnitřním trhu Evropské unie), což je rychlý výstražný informační systém o nebezpečných spotřebitelských výrobcích nepotravinářského charakteru, který slouží k oznamování rizika ohrožení zdraví nebo bezpečnosti při styku s nebezpečnými výrobky.

Informace o nebezpečných výrobcích můžete sledovat jak na originálních webových stránkách Evropské komise, na kterých je týdenní seznam nebezpečných výrobků pravidelně zveřejňován, tak i na stránkách Sdružení obrany spotřebitelů.

Vložit komentář

Jméno
Email ( email není zveřejněn )
Váš příspěvek
opiště kód
antispam
     Více informací
Zpracování osobních údajů pro účely diskuzních příspěvků a komentářů